מרק טרחאן. טרחנה הוא סוג של אטריות ביתיות ארמניות, בצורתן יותר כמו כופתאות קטנות. הוא מיוצר מבצק שלוש על מצונה, מיובש ומאוחסן זמן רב בצנצנות זכוכית סגורות. את המרק באותו שם מטארנה מוכנה במרק מכינים מהר מאוד, כך שהוא יכול להיחשב כמולידם של מרקים אינסטנט מודרניים.הנה מה שאנחנו צריכים להכין מרק טרקן: 1 עוף, 1-2 גזרים, 3 בצלים, 3-4 כפות. l. חמאה (ניתן להחליף בירק), צרור נענע קטן, 2-3 ענפי מלוחים, מלח. לאטריות: 200 גרם קמח תפוחי אדמה או עמילן, 200 גרם קמח חיטה, 200 מ”ל חלב, 0.5 ליטר מטסון, ביצה אחת, 1.5 כפית. מלח.מערבבים גם קמח וגם מלח. מביאים לרתיחה את החלב ויוצקים אותו מיד לקמח בזרם דק תוך ערבוב מתמיד. מקציפים את הביצה עם ה- מאצון עד לקבלת תערובת אחידה. מוסיפים את התערובת הזו טיפין מעט לבצק מבלי להפסיק לערבב. מכסים את הבצק במגבת ומשאירים בטמפרטורת החדר למשך הלילה. למחרת צובטים את הבצק לחתיכות קטנות ומורחים על מגבת זרועה קמח לייבוש במשך 3-4 שעות. (לאחסון ארוך טווח הטרחנה מיובשת יותר – 2-3 ימים, רצוי בשמש, מכניסים אותה לבית בלילה.) מכניסים את הטרחנה המיובשת למסננת, מנפים עודפי קמח ופירורים.למרק, שוטפים את העוף, מניחים בסיר, מכסים במים (כ -2 ליטר) ומעלים באש. מוסיפים את הבצל הקלף והגזר. מבשלים עד שהם רכים. מקלפים את יתרת הבצלים, חותכים לקוביות ומטגנים בשמן שחומם במחבת. מוציאים את העוף המוגמר מהמרק יחד עם הבצל והגזר. מסננים את המרק, מתבלים במלח לפי הטעם ומביאים לרתיחה. מוסיפים כוס אחת של טרחנה יבשה ומבשלים עד שהאטריות צפות.שוטפים נענע ומלוחה ומסירים גבעולים קשים. השאירו כמה ענפי נענע לקישוט, קצצו דק את שאר הירקות. הוסף בצל מוקפץ ועשבי תיבול קצוצים למרק בסוף הבישול.מגישים מעוטרים עם גבעול נענע