תכונות של המטבח הארמני

מסורות קולינריות ארמניות מוכרת עוד בימי הקדם. ידוע כי לארמנים היה מושג על תהליכי התסיסה והכנת הלחם עוד לפני 2500 שנה. המסורות של בישול מאכלים ארמנים רבים נשארים ללא שינוי. אחד המאכלים העיקריים של הארמנים הוא לבש, אפוי בטוניר.הטוניר הנו תנור ריצפתי בצורת בור עגול בעומק מטר וחצי באדמה שדפנותו מסודרים בקיר לבנים מחימר כניסות אוויר למדורה שבתחתית הבור דרך תעלות צידיות, מבנה הטוניר הארמני נשאר אותנטי כבר אלפי שנים ללא שינוי על קירות הטוניר מכינים את הלחם הארמני לבש.בימי הקדם, הוא שימש לא רק לאפיית לחם, אלא גם כדי לחמם את הבית.אחד המאפיינים האופייניים של המאכלים הלאומיים הארמניים הוא הפיקנטיות הגבוהה שלהם וחריפות. כמו תיבול, פלפל, שום, כמון, וירקות מתובלים שונים משמשים. יש להניח כי תכונה זו של מזון הארמנים בשל תנאי אקלים מסוימים ומגוון צומחים הררים, אשר סיפק את המטבח המזרחי, כולל הארמני, צמחים שונים עם שומנים צמחיים

של ירקות בשימוש נרחב בארמניה תפוחי אדמה, עגבניות, פלפלים, חצילים, כרוב, גזר, מלפפונים,סלק, חומעה, תרד, אספרגוס, במיה, קישואים, וכו ‘ דיווחים כתובים של היסטוריונים ארמנים של ימי הביניים (יחיש פרפצי, ביוזענד) מצביעים על חשיבות רבה, אשר ניתנה ירקות בתזונה של האוכלוסייה. ירקות נצרכו בשילוב עם מנות בשר ודגים. מבשר, בשר בקר וכבש נצרכים ביותר. דגים בתזונה תמיד הוערכו מאוד. שליטים רבים של ארמניה משושלת ארשקוני ואדונים פיאודליים (נהרארים), כדי להבטיח את הזמינות של עתודות דגים, יצרו בריכות דגים גדולות. בגופי מים אלה, על פי ההיסטוריון פאבטוס בוזנץ, גידלו גזעים יקרי ערך במיוחד, כמו למשל פורל הנהר.ארמניה היא ארץ של פירות וגרגרים. מגוון גדול שלהם צוין על ידי היסטוריונים של ימי קדם: אגסים, תפוחים, חבושים, דוגווד, כאן, אפרסקים, רימון, אבטיח, ענבים, מלון, שזיפים של זנים שונים, משמשים ורבים, רבים אחרים

האוכלוסייה של ארמניה בתזונה שלה נעשה שימוש נרחב בצמחי בר שונים, אשר נקצרים בעונות הקיץ והסתיו. חלק מהצמחים הללו מיובשים ומשתמשים בהם להכנת מנות מיוחדות, בעוד שאחרים משמשים כתיבול למנות בשר ודגים ומוצרים העשויים מבצק. מגוון גדול הם אלה צמחים המשמשים להכנת מרינדות. חלקם נבדלים על ידי ניחוח מסוים שלהם זר. צמחים אכילים הגדלים בפראות הם נושאי ויטמינים רבי עוצמה. מספרם גבוה מאוד – יותר מ -300 כותרים